

## PHTLS 9e Course Plan

Stock/Th	Day 1		
inkstock	08:30	15 minutes	Registration
`	08:45	15 minutes	Welcome and Introductions
	09:00	30 minutes	Lesson 1: Introduction
	09:30	45 minutes	Lesson 2: Scene Management and Primary Survey
	10:15	15 minutes	Break
	10:30	60 minutes	Lesson 3: Airway
	11:30	15 minutes	Break
	11:45	30 minutes	Assessment and Airway Skills Skill Station 1: Primary Survey of a Trauma Patient Skill Station 2: Basic Airway Skills
	12:15	30 minutes	Lunch
٠	12:45	60 minutes	Lesson 4: Breathing, Ventilation, and Oxygenation
	13:45	15 minutes	Break
	14:00	60 minutes	Lesson 5: Circulation
	15:00	60 minutes	Breathing and Circulation Skills Skill Station 1: Tourniquet Application and Needle Decompression Skill Station 2: Wound Packing
	16:00	30 minutes	Lesson 6: Secondary Survey
	16:30	15 minutes	Break
	16:45	60 minutes	Patient Simulations 1—Airway-Breathing-Circulation Patient Simulation 1—Airway Patient Simulation 2—Breathing Patient Simulation 3—Circulation
	17:45	15 minutes	Questions and Adjourn
	<b>Total Classroom Time:</b>	8.0 hours	



Day	/ 2		
) feoris/	08:00	30 minutes	Group Discussion and Review Day One
iStock/T	08:30	60 minutes	Lesson 7 Part 1: Disability: Traumatic Brain Injury
feoris/iStock/Thinkstock	09:30	15 minutes	Break
<del>*</del>	09:45	60 minutes	Lesson 7 Part 2: Disability: Spinal Trauma
ı	10:45	60 minutes	Circulation, Disability, and Optional Skills Skill Station 1: Tourniquet Application Skill Station 2: Rapid Extrication Skill Station 3: Optional Skills
	11:45	30 minutes	Lunch
	12:15	60 minutes	Lesson 8: Special Considerations
	13:15	15 minutes	Break
	13:30	45 minutes	Optional Lesson or Patient Simulations: Instructor's Choice
	14:15	60 minutes	Patient Simulations 2 and Optional Skills—Disability-Multisystem-Special Considerations Patient Simulation 1—Disability Patient Simulation 2—Multisystem Patient Simulation 3—Special Considerations Patient Simulation/Skill Station 4—Optional Skills
	15:15	60 minutes	Lesson 9: Summation
	16:15	60 minutes	Final Written Evaluation
	17:15	15 minutes	Questions, Award Certificates, and Adjourn
	<b>Total Classroom Time:</b>	8.0 hours	